Gemeente Het Hogeland

Raadsadviseur

De raad van Het Hogeland is ambitieus. Wij willen goed, duidelijk en tijdig in positie zijn. En als raadsleden willen wij in de verschillende rollen die wij vervullen, beter tot ons recht komen. Daarom hebben wij besloten om de eigen ondersteuning te verstevigen en wordt het team van de griffie uitgebreid. Voor het griffieteam zijn we daarom op zoek naar twee raadsadviseurs en een administratief ondersteuner! Iets voor jou?

De raad van Het Hogeland zoekt twee

RAADSADVISEURS (ieder voor 28 uur per week)

Heb jij passie voor politiek en het openbaar bestuur? En wil jij een bijdrage leveren aan de strategische ontwikkeling van de raad en daarmee de lokale democratie? Dan hebben wij de perfecte baan voor jou!

Waar kom je te werken?

Onze raad telt 29 leden en is verdeeld over negen fracties. De griffie adviseert en ondersteunt de raad. Het griffieteam is een team dat bestaat uit vijf enthousiaste collega’s. Zij zijn de schakel tussen de raad, het college, de ambtelijke organisatie en de inwoners. We willen goed geïnformeerd besluiten kunnen nemen en de inwoners en andere belanghebbenden daarbij betrekken. De advisering en ondersteuning door de griffie speelt hierin een belangrijke rol.

Wat ga je doen?

De griffie ontwikkelt zich steeds meer tot een strategische griffie. Daarom zoeken wij voor het griffieteam twee stevige kandidaten die een bijdrage gaan leveren aan de doorontwikkeling en verdere professionalisering van de raad. Bij de griffie is geen werkdag hetzelfde. Je hebt als raadsadviseur diverse taken. Samen met je collega’s zorg je goed voor de belangen en wensen van onze raad. Je brengt samenhang aan tussen de grote en kleine opgaven in de gemeente en adviseert over de wijze waarop je ons als raad daarbij optimaal in positie brengt. Jij bent de spin in het web en neemt initiatief. Je zorgt voor een integrale benadering van de opgaven en bent een sparringpartner en adviseur voor raadsleden, werkgroepvoorzitters, het college en de ambtelijke organisatie. Je volgt trends en ontwikkelingen op de voet en vertaalt deze naar concrete voorstellen. Ook heb je oog voor wat er speelt bij inwoners, maatschappelijke partners en de politiek. Je kijkt vooruit en overziet de grote vraagstukken. Als wij als raad zelf complexe vraagstukken oppakken, dan loods je ons langs lastige proceshobbels en breng je de keuzemogelijkheden voor ons in beeld. Kortom: je werkt in het hart van de lokale democratie.   

Verder:

  • Je gaat in gesprek met de raadsleden en adviseert ons bij het vervullen van onze rollen en over de inzet van de raadsinstrumenten. Bijvoorbeeld door te adviseren over het opstellen van moties, amendementen en andere voorstellen, zodat een vlotte en zorgvuldige besluitvorming gegarandeerd is. Kortom: als raadsadviseur werk je als rechterhand van onze gemeenteraad met 29 raadsleden.
  • Je kijkt naar kansen en mogelijke uitdagingen in de omgeving en adviseert hier gevraagd en vooral ook ongevraagd over. Dit doe je niet alleen, maar samen met de griffier en de overige collega’s van de griffie.
  • Je kijkt continu wat beter kan in de ondersteuning voor onze raad.
  • Je begrijpt de rol van de raad binnen het dualistische stelsel en doet voorstellen ter bevordering hiervan.
  • Je ondersteunt en verzorgt het secretariaat waaronder de verslaglegging van verschillende overlegvormen (werkgroepen) van onze raad.
  • Je bereidt vergaderingen van de raadsoverleggen procedureel en inhoudelijk voor in overleg met raadsleden, ambtenaren en betrokken inwoners.
  • Als schakel tussen onze raad en de ambtelijke organisatie draag je zorg voor een goede informatievoorziening aan ons.
  • Je bent sterk in het samenwerken met de collega’s van de griffie en in de rest van de organisatie.
  • Je draagt actief bij aan projecten om onze raad optimaal te ondersteunen.

Wat breng je mee?

Jouw belangrijkste drijfveer: zorgen dat democratisch gekozen raadsleden in positie komen en hun rol optimaal kunnen vervullen. Jouw enthousiasme, flexibiliteit, leergierigheid en motivatie zijn daarbij doorslaggevend. Met een brede belangstelling voor gemeentelijke politiek en lokaal bestuur vind je gemakkelijk je weg in een politieke omgeving. Je hoeft niet heel ervaren te zijn, maar we verwachten wel een proactieve houding en de bereid- en vaardigheid om je snel nieuwe taken eigen te maken. Je voelt je prettig in een adviserende en ondersteunende rol en steekt tegelijkertijd met plezier de handen uit de mouwen. Je laat je drijven door nieuwsgierigheid en betrokkenheid. In je advisering ben je kritisch, maar houd je rekening met de behoefte van je gesprekspartner en weet je om te gaan met tegengestelde belangen. Je schrijft vlot, bondig en duidelijk en werkt systematisch en nauwkeurig. Je verbindt en kunt relaties onderleggen en onderhouden. Ook als het er even stevig aan toe gaat. Je pakt door, maar weet ook wanneer je even een stapje terug moet doen. De korte doorlooptijden in dit werk vragen om een resultaatgerichte aanpak. Bijvoorbeeld omdat een urgente vraag van één van onze raadsleden zomaar je dagplanning kan verstoren. Je bent een echte teamspeler, waarbij jij en je collega-adviseurs elkaar aanvullen. Jullie zijn namelijk flexibel in taken en rolopvatting. Als team hechten we aan collegialiteit. We zijn bereid elkaar te ondersteunen. Gevoel voor humor wordt gewaardeerd!

Verder:              

  • Je werkt en denkt op hbo-niveau;
  • Je neemt bij voorkeur enkele jaren werkervaring bij een gemeente mee, ervaring bij een griffie is een pré.
  • Je hebt gevoel bij het juridische kader waarbinnen de griffie werkt (Gemeentewet, WOO, Wgr, AVG). Daarnaast heb je affiniteit met financiën.
  • Je bent flexibel inzetbaar in werktijden en bereikbaarheid.

Je volgt het ritme van de raad. Je werkt standaard elke dinsdag in Winsum en elke woensdagmiddag en -avond in Uithuizen. 

Wat wij jou bieden

Een uitdagende en afwisselende baan in een mooie omgeving, tussen Stad en Wad! Je krijgt veel ruimte: ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling, maar ook om je werk zo in te delen zoals bij jou en ons past. Je komt terecht in een collegiaal team, met korte lijnen en weinig hiërarchie. Jezelf blijven ontwikkelen is bij ons een vanzelfsprekendheid.   

Verder krijg je:

  • Een arbeidsovereenkomst voor maximaal 28 uren per week.
  • Een arbeidsovereenkomst voor een jaar met de intentie dit na een jaar, wanneer beiden deze periode positief ervaren, om te zetten in een vast dienstverband.
  • Een bruto voltijd salaris tussen de € 3.602 en € 5.313 bruto per maand (functieschaal 10 – peildatum 1 oktober 2024). Boven op jouw salaris ontvang je een flexibel arbeidsvoorwaardenbudget van 17,05%. Je wordt ingeschaald op basis van je kennis en ervaring.
  • Verwacht jij  dat je de werkzaamheden genoemd onder ‘dit ga je doen’ je snel eigen kunt maken  en zie jij jezelf als een aanstormend talent? Schroom dan niet en solliciteer op onze vacature. Vinden wij jou vervolgens onze geschikte kandidaat? Dan spreken we een ontwikkeltraject met je af. Je wordt dan eerst ingeschaald in aanloopschaal 9. Het bruto voltijd salaris ligt dan tussen € 3.359 en € 4.811 per maand (peildatum 1 oktober 2024). Je wordt ingeschaald op basis van je kennis en ervaring.
  • De mogelijkheid om gedeeltelijk vanuit huis te werken met de middelen die je daarvoor nodig hebt.
  • Een vaste werkplek in het gemeentehuis in Winsum.

Wil je eerst kennismaken?

Wil je eerst meer te weten komen over het griffieteam en de rol van de raadsadviseur bij de gemeente Het Hogeland? Of gewoon een kop koffie komen drinken? Bel of app dan onze griffier Pieter Norder (06 114 09 114). Wil je meer weten over ons als raad van Het Hogeland? Kijk dan eens op www.raadhethogeland.nl of bekijk onze social media kanalen.

Wil je direct solliciteren?

Is jouw interesse gewekt? We zijn benieuwd met welke expertise en welk talent jij onze raad en ons griffieteam komt versterken! Solliciteren kan tot en met 6 oktober 2024. Hierna krijg je een reactie van ons over het vervolg. De gesprekken staan gepland voor woensdag 16 oktober 2024. Een eventueel tweede gesprek zal plaatsvinden op woensdag 23 oktober 2024.

De vacature wordt gelijktijdig intern en extern open gesteld. Bij gelijke geschiktheid heeft de interne medewerker van de gemeente Het Hogeland voorrang.

We kijken uit naar jouw reactie! Heb je zelf geen belangstelling, wijs dan vooral andere geschikte kandidaten op deze vacature.

 

Vacature delen op:

Sluitingsdatum:

06-10-2024

Startdatum:

In overleg

Locatie:

Winsum/Uithuizen

Contactpersonen:

Pieter Norder

mobiel: 06-11409114

Bedrijfspagina:

http://www.hethogeland.nl

Kantooradres:

Hoofdstraat W70 9951 AC Winsum

Locatie: